Bine ati venit la Centrul de Recuperare medicala Kineto Land!

Our latest impressions and news

face-05_Small.jpg

Fetele ne transmit emotiile in culori

Cele mai recente studii au demonstrate ca fata ne transmite emotiile in culori. Cel  mai recent studiu dedicat exprimarii emotiilor a relevat faptul ca oamenii sunt capabili sa identifice corect sentimentele celorlati pana la 75% pe baza schimbarilor subtile de culoare pe care circulatia sangelui le produce in jurul nasului, sprancenelor, in obraji si barbie.

 

Studiul, publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciencesdin SUA, demonstreaza in premiera  o legatura intre sistemul nervos central  si expresiile emotionale de pe fetele oamenilor. Acest studiu ii poate ajuta pe cercetatori sa construiasca algoritmi computerizati care sa identifice corect emotiile umane in functie de culorile surprinse pe fetele lor.

Unul dintre cercetatorii implicati in proiect, Aleix Martinez - profesor la Universitatea de  Stat din  Ohio,sustine  ca au identificat patternuri de colorare a fetei pentru fiecare emotie in parte dintre cele studiate.  Aceste patternuri devin posibile in urma schimbarilor pe care le sufera circulatia sangelui sau compozitia acestuia conform comenzilor dictate de sistemul nervos central. Ineditul studiului este dat de faptul ca fata se coloreaza diferit in functie de emotiile pe care subiectii le traiesc, chiar si atunci cand acestia nu prezinta niciun fel de miscare, a corpului sau a fetei.

Spre exemplu, dezgustul determina aparitiei unei nuante albastrui galbuie in jurul buzelor,  un rosu-verde in jurul nasului si pe frunte. In schimb,  o persoana bucuroasa va avea obrajii rosiatici ca si fruntea, cu putin albastru in barbie. Aceeasi  fata poate avea insa un rosu mai putin intens pe frunte si un albastru pal in barbie si atunci va fi caracterizata ca fiind surprinsa.

Conform cercetatorilor,  colorarea fetei in functie de trairile interioare nu este surprinzatoare avand in vedere faptul ca niciun segment al corpului uman nu este  la fel de vascularizat asa cum este fata.

Mai multe informatii: Carlos F. Benitez-Quiroz el al., "Facial color is an efficient mechanism to visually transmit emotion," PNAS (2018)http://www.pnas.org/content/early/2018/03/16/1716084115