Bine ati venit la Centrul de Recuperare medicala Kineto Land!

Our latest impressions and news

celulita.jpg

Cele 4 stadii ale celulitei

Desi poate fi  intalnita la toate grupurile de varsta si la ambele sexe, celulita predomina in cazul femeilor, in special dupa perioada pubertatii si in cazul persoanelor obeze fiind considerata o manifestare normala a obezitatii.

 

Studiile inteprinse asupra celulitei au demonstrat ca estrogenul este elementul cu cea mai mare probabilitate de a fi implicat in disfunctia initiala, agravarea si persistenta celulitei. Celulita apare in perioada postpubertate, se inrautateste dupa prima sarcina si este influentata de folosirea contraceptivelor sau a suplimentelor hormonale.

Celulita este prezenta in ariile cu cel mai mare grad de acumulare a grasimilor, cum sunt coapsele si fesele, abdomenul, crestele iliace sau bratele. Leziunile sunt de obicei asimptomatice. In stadiile avansate ale celulitei, simptome ca senzatie de greutate si durere pot aparea in zonele afectate. Acestea sunt rezultatul compresiei terminatiilor nervoase sau prezenta unor reactii inflamatorii.        

Principalele manifestari ale celulitei clinice sunt:

  1. piele slabita lipsita de fermitate care prezinta multiple depresiuni si acumulari cauzate de retractiile iregulate ale pielii formand suprafete cu protuberante (Fig. 1).
  2. aspect de „coaja de portocala” al pielii ca rezultat al tumefierii epidermei si dilatarii porilor foliculari (Fig. 2)

Alteratiile cutanate specifice celulitei sunt predominant sub forma depresiunilor comparativ cu zonele neafectate. Aceste depresiuni au culoarea si consistenta pielii normale, iar numarul leziunilor variaza de la una la foarte multe. Forma acestor leziuni variaza: cerc, oval sau linie. Cele mai multe dintre leziuni sunt ovale (Fig. 3)

In functie de gradul de alterare al tesutului, celulita poate fi descrisa  prin patru stadii[1]. In primul stadiu al celulitei, peretii vaselor capilare de sange devin excesiv de permeabili determinand pierderi de plasma. Aceasta se depoziteaza intre celulele adipoase de unde rezulta umflarea tesutului adipos. In plus, circulatia limfatica precara nu face fata acumularilor de fluide. In stadiul al doilea al celulitei, agregarea celulelor adipoase si cresterea fibrelor de colagen limiteaza circulatia sangvina ducand la hemostaza. Celulele adipoase sunt izolate, lipsite de nutritie si prezinta surplus de toxine. In acest caz, care este de altfel, al treilea stadiu al celulitei, aceste celule se vor aduna in micronoduli inconjurati de un strat de colagen. Marimea acestor micronoduli este de cativa milimetri. In final, in ultimul stadiu al celulitei, cei mai multi dintre acesti micronoduli se vor aglomera in macronoduli cu marimi cuprinse intre 2 si 20 de mm. Acesti macronoduli pot presa anumiti nervi, astfel ca anumite persoane care prezinta un grad sever al celulitei acuza o piele sensibila sau chiar dureroasa. Se crede ca primele stadii ale celulitei sunt, mai mult sau mai putin, reversibile, insa, ultimul stagiu este fara dubiu ireversibil.

 

Lucassen GW, Van-Der-Sluys WLN, et al. The effectiveness of massage treatment on cellulite as monitored by ultrasound imaging. Skin Res Technol 1997; 3:154–160. (http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/119174613/PDFSTART?CRETRY=1&SRETRY=0)