Bine ati venit la Centrul de Recuperare medicala Kineto Land!

Our latest impressions and news

rsz_1lymphedema_1a.jpg

Limfedemul. Definitie. Cauze. Tratament

Ce este limfedemul

Limfedemul reprezinta inflamarea uneia sau  a mai multor extremitati ca urmare a deteriorarii circulatiei limfatice. Sistemul limfatic reprezinta o retea de vase specializate (vase limfatice) al carei scop este colectarea excesului de fluid limfatic. Acest exces de lichid este transportat catre nodurile limfatice (ganglionii) , unde urmeaza sa fie filtrat.

Nodurile limfatice sunt dotate cu limfocite, celule care lupta impotriva infectiilor. In momentul in care vasele limfatice devin incapabile sa transporte lichidul limfatic din tesuturi sau se blocheaza apare edemul local.

De obicei, limfedemul afecteaza unul dintre membrele superioare sau inferioare, insa exista cazuri cand ambele membre sunt cuprinse de edem. Stadiile lilfedemului variaza de la o inflamatie usoara, cu senzatie de greutate, furnicaturi, senzatie de ingustare, incalzire locala la edem sever pana la desfigurarea membrului afectat.  Unele dintre simptome pot fi remarcate inainte de umflarea membrului afectat, printre acestea se numara: o diminuare a vizibilitatii sau sensibilitatii venelor sau tendoanelor la extremitati, senzatie de jena sau strangere la purtarea de bijuterii sau chiar haine, inrosirea pielii, reducerea flexibilitatii articulatiilor sau senzatia de zona pufoasa a extremitatii implicate.

Tipuri de limfedem si cauzele aparitiei

Limfedemul primar este o abnormalitate a sistemului limfatic uman si este prezent  inca de la nastere, desi simptomele vor aparea mult mai tarziu.  In functie de varsta la care se declanseaza simptomele, limfedemul primar are 3 forme:  congenital, evident inca de la nastere, mult mai comun la femei , lymphedema praecox, cea mai comuna forma isi face aparitia dupa nastere, cel mai adesea dezvoltandu-se in perioada pubertatii pana la 35 de ani; lymfedema tarda se manifesta la persoanele de peste 35 de ani si are o incidenta mult mai mica decat primele doua forme.

Limfedemul secundar se dezvolta ca urmare a a blocarii sau deteriorarii sistemului limfatic.  In Statele Unite, cancerul de san si tratamentele cu radiatii reprezinta cea mai intalnita cauza a declansarii limfedemului. Rezultatul este limfedemul unilateral. Orice alta procedura chirurgicala care presupune extirparea nodulilor limfatici sau a vaselor limfatice pot cauza aparitia limfedemului. De asemenea, limfedemul se poate declansa in urma unor traume, radiatii, infectii sau compresii ai nodulilor limfatici.

Metode de tratament

Desi nu exista un tratament pentru limfedem, anumite proceduri pot reduce inflamatia si ameliora efectele si discomfortul. Printre aceste proceduri se numara masajul de drenaj limfatic. Drenajul limfatic poate determina cresterea cu 30% a numarului de limfocite si a volumului de lichid drenat de 20 de ori. Masajul de drenaj limfatic este un masaj superficial, bland, un masaj profund fiind contraproductiv avand chiar efecte adverse asupra unui sistem limfatic precar.

Alte metode folosite cu scopul de a reduce edemul si simptomele sunt tehnicile pe baza de compresie:
- ciorapii si manusile elastice. Acestea trebuie sa fie marimea potrivita si sa ofere o compresie graduala de la extremitate catre trunchi
- bandajele. Acestea sunt infasurate mai strans la extremitati si mai lejer pe masura ce se apropie de trunchi pentru a incuraja fluxul limfei de la extremitati catre trunchi
- dispositive pneumatice. Sunt reprezentate de manusi sau ciorapi conectate la un dispozitiv care pompeaza compresii secventiale de la extremitati catre trunchi. Acestea se gasesc de obicei in centre specializate si clinici de recuperare medicale, sunt utile in preventia edemului, insa nu sunt recomandate celor cu afectiuni cardiace, tromboze sau diverse forme de infectii
- exercitii fizice care contracta usor si stimuleaza musculatura membrelor pot fi prescrise de catre un medic de specialitate sau kinetoterapeut