Bine ati venit la Centrul de Recuperare medicala Kineto Land!

Our latest impressions and news

HerniatedDisc.jpg

Hernia de disc

Inainte de a discuta despre hernia de disc trebuie sa intelegem din ce este formata coloana vertebrala si cum functioneaza.

Ce este coloana vertebrala

Coloana vertebrala sau sira spinarii reprezinta suportul central, puternic, dar in acelasi timp flexibil al capului si al trunchiului. Aceasta permite gatului si spatelui sa se flexeze sis a se rasuceasca.

Coloana este formata din 33 de oase sub forma de inele, numite vertebre: 7 vertebre cervicale, 12 toracale, 5 lombare, 5 sacrale (unite) si alte 4 vertebre unite numite ccocis. Cele 26 de vertebre superioare sunt mobile iar celelalte 9 vertebre sunt unite. Toate aceste componente sunt unite prin articulatii mobile. In fiecare articulatie, plasat intre oase, se afla discul intervertebral, o pernuta elastica de cartilaj rezistent si fibros care se turteste un pic la presiune pentru a absorbi socurile. Ligamente puternice si mai multe grupe de muschi din jurul coloanei stabilizeaza vertebrelesi ajuta la controlarea miscarii. Coloana protejeaza maduva spinarii si le permite radacinilor nervoase sa iasa prin spatiile dintre vertebre.

Ce este hernia de disc

Hernia de disc reprezinta alunecarea intre vertebre a nucleului pulpos, al carui rol este de a absorbi socurile. Discurile de cartilaj de forma unei perne care separa vertebre adiacente au un invelis extrem de dur si un nucleu gelatinos. Un accident, uzura, o rupture sau presiunea excesiva in momentul ridicarii gresite a unei greutati pot rupe stratul exterior. Sub actiunea acestei forte, o parte din nucleu aluneca in afara sau prolapseaza. Portiunea heniata poate presa asupra radacinii nervului spinal adiacent. Simptomele herniei include durere difuza, spasm muscular si intepenire a zonei afectate, dar si durere, furnicaturi, amorteala sau slabiciune in partea deservita de respectivul nerv – de obicei un picior sau daca hernia este mai sus, un brat.

disc-normal.jpgdisc-prolapsat.jpg

Disc normal                                                                              Disc prolapsat

Cauzele de aparitie ale herniei de disc

Un disc herniat este de multe ori rezultatul unei uzuri normale, legate de varsta a vertebrelor coloanei. Acest proces este numit “degenerarea discurilor”. La copii discurile au un continut de apa ridicat. Pe masura ce inaintam in varsta, continutul de apa scade si acest lucru face ca discurile intervertebrale sa fie mai putin flexibile. De semenea, spatiul dintre vertebre se ingusteaza.

Factorii care favorizeaza aparitia herniei de disc:

 • Ridicare gresita a greutatilor;
 • Fumatul;
 • Greutate corporala excesiva (afecteaza partea lombara);
 • Sedentarismul
 • Activitate fizica solicitanta dupa o perioada mare de repaos

Simptome ale herniei de disc in partea inferioara a coloanei

Durerea de spate este des intalnita si afecteaza multi oameni.  Cel mai comun simptom al herniei de disc in aceasta zona este sciatica – se resimte o durere ascutita, adesa “ïmprastiata” care incepe de la nivelul feselor si continua pe picior. Alte simptome include:

 • Durere de spate
 • Slabiciune in picior
 • Furnicaturi si amortela la nivelul piciorului sau calcaiului

Simptome ale herniei de disc in partea superioara a coloanei

Durerea in zona cervicala este des intalnita. Daca un nerv din zona cervicala suporta presiune, acest lucru va cauza durere intre muschii dintre gat si umeri. Durerea poate fi resimtita si la nivelul bratelor. Alte simptome includ:

 • Slabiciune in brat
 • Furnicaturi sau amortela la nivelul bratului
 • Arsuri la nivelul umerilor, gatului sau bratului

hernie.jpg

Cum tratam hernia de disc

Atunci cand avem un diagnostic de hernie de disc ar trebui sa luam masuri imediate, amanarea tratamentului duce la complicatii. Principalul obiectiv terapeutic este eliberarea presiunii de la nivelul discului intervertrebal herniat, precum si eliberarea presiunii de pe radacinile nervului sciatic.

 • Fizioterapia

Principalele efecte ale fizioterapiei sunt calmarea durerii, relaxarea musculara si efect antiinflamator. Tratamentul fizioterapeutic presupune proceduri de electroterapie, hidrotermoterapie si balneoterapie.

 • Kinetoterapia

Exercitiile de kinetoterapie au ca scop tonifierea musculaturii si faciliteaza mentinerea posturii corecte. Pentru durerile de spate se intaresc in special muschii spatelui si cei abdominali, iar pentru durerile cervicale. Pentru a evita viitoarele episoade de durere este important sa invatati sa aveti o postura corecta, cum sa stati la birou, in masina etc.

 • Masajul

Masajul este benefic pentru ca relaxeaza musculatura, imbunatateste circulatia sangvina si  diminueaza durerea.

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala este recomandata abia dupa ce medicul constata ca tratamentul neoperator nu are rezultate.

 • Interventia chirugicala in zona lombara: aceasta procedura este cea mai intalnita in cazul discurilor herniate. Aceasta interventie presupune indepartarea partii hernizate a discului si a oricaror alte fragmente care preseaza nervul spinal.
 • Interventia chirugicala in zona cervicala: pentru a elibera presiunea ce are loc asupra nervului spinal este indepartat tot discul. In locul lui se pune un metal dintr-un material biocompatibil.

Trebuie avut in vedere ca riscul interventiei chirurgicale este faptul ca hernia poate recidiva, de aceea trebuie considerata o ultima optiune. Cele mai bune rezultate se obtin cu respectarea unui plan de recuperare prin fiziokinetoterapie.

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/herniated-disk/