Bine ati venit la Centrul de Recuperare medicala Kineto Land!

Our latest impressions and news

 • Acasă
 • Blog
 • Ce este coxartroza - Simptome - Cauze - Tratament - Preventie
coxartroza

Ce este coxartroza - Simptome - Cauze - Tratament - Preventie

Coxartroza este o forma de reumatism cronic degenerativ localizat la nivelul articulatiei coxofemurale caracterizata de degradarea cartilajului hialin, condensarea osului subcondral si osteofitoza marginala.

Din punct de vedere anatomic si fiziologic, articulatia coxofemurala prezinta particularitati clinico-functionale esentiale in cadrul aparatului locomotor, in statica si miscare, fiind una dintre cele mai solicitate articulatii. Este predispusa la instalarea unor afectiuni degenerative cu potential invalidant ridicat care vor duce in timp la afectarea articulatiilor invecinate prin aparitia unor afectiuni secundare: gonartroze si tulburari de statica vertebrala.

Coxartroza reprezinta o entitate patologica cu incidenta crescuta ce afecteaza 2-4% din popultia adulta intre 40 si 70 de ani, ajungand la 10% peste varsta de 70 de ani. Coxartroza este mai frecventa la barbati.

Coxartroza se clasifica in:

 • coxartroza primitiva. Nu prezinta factori etiologici cunoscuti, apare dupa varsta de 60 de ani si este frecvent bilaterala. Se asociaza de cele mai multe ori cu alte localizari de tip degenerative.
 • coxartroza secundara favorizata de diversi factori:
  1. factori traumatici: traumatisme majore sau minore repetate din activitati sportive sau profesionale
  2. malformatii congenitale: maladii subluxante, maladii protrusive, coxa vara, coxa valga
  3. factori mecanici de suprasolicitare articulara: obezitate, pozitii vicioase, efort fizic
  4. tulburari metabolice din guta, boli endocrine, diabet, hipotiroidie

Simptome

Coxartroza se prezinta prin durere ce debuteaza lent, avand insa caracter ireversibil.  Durerea este resimtita in fazele incipiente dupa momente de repaus, in special dimineata cand pacientul se ridica din pat, dupa ce se ridica de la masa sau dupa ce coboara din masina. Durerea se diminueaza dupa ce pacientul isi incepe activitatile zilnice. Primele simptome sunt necaracteristice si se manifesta prin dureri la nivelul articulatiei soldului cu iradieri la distanta de-a lungul coapsei sau la nivelul regiunii interne a genunchiului. Alteori durerile apar la nivel inghinal sau in regiunea muschilor fesieri.

Odata cu debutul primelor dureri, pacientul experimenteaza si dificultati la nivelul mersului, la urcatul scarilor sau la intrarea intr-o masina. Pe parcurs, din cauza pozitiilor vicioase si a reducerii miscarilor din articulatia soldului se vor forma contracturi la nivelul muschilor fesieri si muschii coapsei. De asemenea, se pot observa modificari  la nivelul membrelor inferioare prin scurtarea celui afectat, dar si la nivelul coloanei vertebrale - hiperlordozarea zonei lombare.

Cauze

Coxartroza poate avea o cauza traumatica, cel mai frecvent, in urma unui traumatism major, accident rutier sau cadere de la inaltime in urma caruia apare fractura de col femural, de cap femural, de cotil, luxatia de sold. Mai rar, coxartroza se poate declansa prin actiunea repetata a unor microtraumatisme, dar si in conditiile unor anomalii congenitale preexistente – luxatii sau subluxatii congenitale, coxa plana, coxa vara, coxa valga.

De asemenea, coxatroza poate fi determinata de factori metabolici, ca diabetul sau obezitatea, sau de factori profesionali (efort fizic prelungit, ortostatism prelungit).

Tratament

Coxartroza  evolueaza lent dar ireversibil si  determina in final, dupa 15-20 de ani de la debut, blocarea  articulatiei soldului. In timp, se poate constata deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat ceea ce va determina  inflamarea  celeilalte articulatii coxo-femurale prin suprasolicitare, dar si inflamatii la nivelul coloanei lombare. Toate acestea vor determina pacientul sa adopte atitudini vicioase membrul afectat va fi  flectat, rotat extern. Astfel, invalidarea pacientului va deveni inevitabila, se va constata scadearea perimetrului de mers, imposibilitatea de a se incalta, de a se imbraca, de a se spala, iar in final boala determina imobilizarea individului la pat.

Masuri de ordin dietetic si igienic:

 • scaderea duratei activitătilor solicitante (ridicarea greutatilor, urcatul si coboratul scarilor, ortostatismul şi mersul prelungit, mersul pe teren accidentat),
 • remedierea afectiunilor de ordin vascular si endocrine
 • scaderea in greutate este unul dintre cei mai  importanti factori in ameliorarea conditiei pacientului afectat de coxartroza. Controlul greutatii duce la scaderea durerilor, cresterea mobilitatii si a perimetrului de mers.

Tratamentul coxartrozei se va concentra pe indepartarea cauzelor care modifica mecanica articulara (luxatia congenitala, coxa vara, coxa valga, obezitatea). De asemenea, va urmari indepartarea contracturilor musculare provocate de postura vicioasa si dezechilibrul articular, calmarea durerilor, restabilirea functiilor articulare prin gimnastica medicala  si reeducarea mersului. Un alt obiectiv al tratamentului coxartrozei este  refacerea structurii biochimice a cartilajului articular. In cazul inegalitatii membrelor sau a piciorului plat se va recomanda purtarea de incaltaminte ortopedica.

Ameliorarea durerilor si cresterea mobilitatii se poate obtine prin procedee de fizioterapie. Kinetoterapia va urmari intarirea musculaturii coapsei si a soldului. Un deosebit efect decontracturant si sedativ de ameliorare a durerilor provocate de coxartroza il poate avea masajul terapeutic.

Singurul tratament curativ este tratamentul chirurgical ce presupune interventii chirurgicale non-protetice sau intervenţiile chirurgicale protetice. Post-operator se vor urma programe de recuperare medicala prin kinetoterapie, fizioterapie si masaj.
Preventie

Se recomanda un consult medical imediat ce apar dureri persistente la sold sau la nivelul coapsei, insotite de dificultate la urcatul scarilor.  Pentru preventia instalarii coxatrozei in cazul unei luxatiei congenitale de sold, parintii trebuie sa se prezinte la medicul pediatru daca observa inegalitate in lungimea membrelor inferioare sau nesiguranta in mers sau  mers schiopatat la copiii sub varsta de un an. Luxatia congenitala la copii este curabila daca se incepe tratamentul de la aceasta varsta.  De asemenea, in primele luni de viata ale copilului trebuie descoperite si remediate malformatiile si tulburarile statice ale piciorului (picior equin, picior plat, picior valg, etc.).

Obezitatea sau tendinta de ingrasare din copilarie trebuie prevenite pentru a se evita suprasolicitarea si uzura articulatiei soldului. In cazul fracturilor de col femural  imediat ce a fost indepartat aparatul gipsat, trebuie urmate programele de recuperare(kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic), dar si programe balneare.