Bine ati venit la Centrul de Recuperare medicala Kineto Land!

Our latest impressions and news

 • Acasă
 • Blog
 • Ce este Poliartrita reumatoida ? Simptome-Cauze-Tratament
artrita-reumatoida.png

Ce este Poliartrita reumatoida ? Simptome-Cauze-Tratament

Poliartrita reumatoida este o afectiune inflamatorie cronica ale carei cauze raman necunoscute. Afecteaza cea mai mare parte a articulatiilor din corpul uman, dar si o mare varietate de organe si sisteme cum ar fi pielea, ochii, sistemul respirator sau sistemul circulator. Artrita reumatoida se decanseaza in momentul in care sistemul imunitar ataca in mod eronat propriile tesuturi. 

Poliatrita reumatoida se dezvolta diferit la fiecare pacient diagnosticat cu aceasta afectiune. Unii pacienti au putine simptome sau chiar nu experimenteaza niciun simptom pentru perioade lungi de timp. Altii remarca pe parcursul a cateva luni aparitia spontana a anumitor simptome. Insa cei mai multi pacienti acuza probleme persistente si episoade de agravare a acestei afectiuni. Cele mai noi tratamente si depistarea precoce au schimbat traiectoria bolii astfel ca din ce in ce mai multi pacienti remarca ameliorarea simptomelor sau chiar remisia.

Simptome

Simptomele artritei reumatoide se  manifesta mai mult sau mai putin evident in functie de gradul de inflamatie din corp. Atunci cand tesuturile corpului uman sunt inflamate, boala este activa. Atunci cand inflamatia din teusturi scade, boala este inactiva, intra in remisie. Remisiile in artrita reumatoida se pot manifesta in mod spontan sau ca urmare a unui tratament si pot dura saptamani, luni sau chiar ani. In timpul remisiilor, simptomele atritei reumatoide dispar si starea generala a pacientilor de imbunatateste. In momentul in care boala devine din nou activa (recidiva), simptomele revin.  Alternanta perioadelor de recidiva cu perioadele de remisie este o caracteristica tipica a artritei reumatoide.

Atunci cand boala este activa, simptomele atritei reumatoide pot include:

 • oboseala
 • nivel scazut de energie
 • lipsa apetitului alimentar
 • febra usoara
 • dureri musculare si articulare
 • rigiditate

Pacientii  diagnosticati cu atrita reumatoida se pot confrunta si cu simptome ca:

 • depresie
 • frustrari
 • nevoia de izolare sociala

Rigiditatea musculara si articulara se manifesta cu precadere dimineata sau dupa perioadele de inactivitate.  Inflamatia articulatiilor (artrita) este o faza a artritei reumatoide specifica perioadelor de boala activa. De asemenea, in timpul perioadelor de boala activa, artriculatiile devin calde,  umflate si sensibile la atingere. Aceste manifestari sunt cauzate de inflmarea unuia dintre tesuturile articulatiei (membrane sinoviala) ceea ce va duce la producerea suplimentarea de lichid articular.

Artrita reumatoida determina inflamarea mai multor articulatii si afecteaza corpul in mod simetric,  ceea ce o face cunoscuta ca poliatrita reumatoida simetrica.  Primele simptome ale artritei reumatoide pot fi foarte subtile.  Printre primele articulatii afectate de artrita reumatoida se numara cele ale pumnului si mainii.

De asemenea, printre simptomele timpurii ale artitei se numara  rigiditatea prelungita a articulatiiilor si sensiblizarea acestora, in mod particular dimineata.  Simple actiuni din viata de zi cu zi cum ar fi deschiderea unui capac sau apasarea unui maner  ajung sa fie facute cu dificultate. Micile articulatii ale picioarelor sunt, de asemenea afectate in prima etapa a manifestarii artritei reumatoide ceea ce va face ca mersul sa devina dureros, in mod special dimineata dupa ridicarea din pat. Uneori, poate fi afectata o singura articulatie, simptom specific unor altor forme de artrita cum ar fi guta sau artrita infectioasa.

Inflamatia cronica produce deteriorari la nivelul mai multor tipuri de tesut ale corpului uman cum ar fi cartilaje si oase. Ca urmare a acestor degradari profunde apar eroziuni la nivelul cartilajelor, deterioarea oaselor, dar si slabiciune musculara ceea ce va duce la deformarea articulatiilor, reducerea razei de miscare, reducerea sau pierderea functiei.

Cauze

Cauza principala a declansarii artritei reumatoide nu a fost identificata. Desi agentii infectiosi ca virusuri, bacterii sau fungi au fost suspectati pentru o lunga perioada de timp, influenta acestora nu a putut fi demnonstrata. Se  crede ca tendinta de a dezvolta atrita reumatoida este determinata genetic. Au fost identificate anumite gene care au potential de a creste riscul declansarii artritei reumatoide. Sunt suspectate, de asemenea, numite conditii ale mediului inconjurator ca fiind potentiali factori declansatori a sistemului imunitar care vor ataca in mod eronat tesuturile propriului corp. Aceste actiuni pot produce inflamatii la nivelul articulatiilor si uneori chiar la nivelul mai multor organe din corp cum ar fi plamanii sau ochii.

S-a constatat ca anumiti factori de mediu pot creste riscul declansarii atritei reumatoide.  Spre exemplu oamenii de stiinta au constat ca fumatul sau expunerea la minerale de siliciu pot creste riscul dezvoltarii atritei reumatoide.Nu au fost identificati niciun tip de microbi care ar putea duce la aparitia atritei reumatoide.

Tratament

Pana in present nu a fost conceput un tratament care sa vindece complet atrita reumatoida. Cu toate acestea, optiunile de tratament existente se concentreaza pe reducerea inflamatiilor din articulatii, a durerilor, reluarea functiilor articulatiilor acolo unde acestea au fost afectate si prevenirea deteriorarii si deformarii acestora.

Un tratament optim al artritei reumatoide implica o combinatie intre medicamente, odihna, kinetoterapie pentru intarirea articulatiilor. Toate acestea trebuie adaptate in functie de evolutia bolii, tipul de articulatii implicate, starea generala de sanatate, varsta si ocupatia pacientului.

Preventie

Artrita reumatoida nu poate fi prevenita, dar progresia acestei afectiuni poate fi incetinita pana la intrarea acesteia in remisie printr-un tratament agresiv inceput cat mai timpuriu.

Se poate dovedi utila in gestionarea simptomelor atritei reumatoide si adoptarea unei diete anti-inflamatoare. Acest tip de dieta include alimente ce contin cantitati semnificative de acizi omega-3.  Printre alimentele recomandate se numara:

 • peste gras: somon, ton, hering si macrou
 • seminte de chia
 • seminte de in
 • nuci

Antioxidanti ca vitaminele A, C si E si seleniu pot contribui, de asemenea, la reducerea inflamatiei. Dintre alimentele bogate in antioxidanti fac parte:

 • fructe de padure
 • ciocolata neagra
 • spanac
 • fasole
 • anghinare

Este importanta includerea fibrelor in dieta anti-inflamatorie, care protrivit cercetarilor, contribuie la reducerea inflamatiilor prin descresterea nivelului proteinelor C reactive. Alimentele bogate in fibre sunt:

 • cerealele integrale
 • legumele proaspete
 • fructele proaspete