Kinetoterapia este o disciplina stiintifica medicala care studiaza si aplica mecanisme neuromusculare si articulare care asigura organismului uman miscarile (activitati motrice) normale. In acelasi timp elaboreaza principiile de structurare a unor programe cu caracter terapeutic, recuperator, dar si de preventie.
Obiectivul kinetoterapiei este dezvoltarea si mentinerea unor indici morfologici si functionali normali. Elementul de baza al kinetoterapiei este exercitiul fizic.
Kinetoterapia face parte din procesul complex de recuperare medicala. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, recuperarea medicala debuteaza odata cu boala si cuprinde atat masurile terapeutice, medicale si ortopedice adecvate fiecarei faze a bolii, cat si procedee menite sa limiteze sau sa previna sechele. Recuperarea medicala este definita ca "activitate complexa medicala,educationala si profesionala prin care se urmareste restabilirea capacitatilor functionale reduse sau pierdute de catre o persoana, in urma unor boli congenitale sau dobandite, precum si dezvoltarea nervoasa compensatorie si de adaptare", respectiv o viata activa cu independenta economicasi/sau sociala" (Motet, D., 2010). Kinetoterapia nu trebuie confundata cu kinetologia. Kinetologia umana este disciplina care studiazamiscarile organismului uman si structurile care participa la aceste miscari.
Mijlocul specific de baza al kinetoterapiei este exercitiul fizic. Acesta reprezinta baza de activitatea si a altor discipline: educatia fizica, antrenamentele sportive, sau activitatea competitionala.Exercitiu fizic inseamna a deschide, a elibera, a permite miscarea, iar in kinetoterapie se ghideaza dupa principii si reguli proprii si necesita perfecte adaptari la particularitatile patologiei subiectilor tratati. Exercitiul fizic isi are originea in actul motric general al omului efectuat pentru ca acesta sa poata avea o relatie cu mediul in care exista si activeaza.Exercitiul fizic, repetat constientsi sistematic are efecte pe toate planurile personalitatii umane, nu numai in planurile biologic si motric.